Tijdens mijn opleiding maakte ik een profiel op LinkedIn aan. Als engineer stromen de berichten je inbox in, maar die opende ik twee jaar lang niet. Ik was niet actief op zoek, want ik zat goed bij mijn vorige werkgever. Maar stiekem droomde ik van een stapje vooruit. Ik klom in het internet, tikte termen als “voedsel” en “engineering” en kwam op de pagina van TechCaps terecht. Voordat ik het wist, zette ik mijn krabbel als interim professional. In deze blog vertel ik je hoe mijn eerste halfjaar als Captain of Technology verliep, van eerste paginabezoek tot interim opdracht.
Een telefoontje van TechCaps
Na enkele berichten heen en weer via LinkedIn, belde Niek mij op. Als Business Manager is hij verantwoordelijk voor de interim opdrachten van TechCaps. Hij vertelde enthousiast over het interimwerk en zei dat ze een eerste Captain of Technology zochten. Daar was hij heel transparant over. Daarnaast peilde hij mijn verwachtingen. Het klikte gelijk heel goed. Daarom pakten we de agenda’s erbij om een eerste gesprek op de kantoorboerderij in te plannen.
Een eerste kennismaking
De eerste keer dat ik het pand binnenstapte greep de open sfeer mijn aandacht. “Wie ben je? En wat kom je doen?” De medewerkers die ik tegen het lijf liep toonden direct interesse. Dat persoonlijke zag ik ook terug in het eerste gesprek op de boerderij. Het draaide om wie ik ben, wat ik deed en waarom ik een overstap wilde maken. Niet puur zakelijk mijn CV bespreken.
De eerste keer dat ik het pand binnenstapte greep de open sfeer mijn aandacht. “Wie ben je? En wat kom je doen?” De medewerkers die ik tegen het lijf liep toonden direct interesse.
De inhoud induiken
Na de eerste kennismaking volgde een tweede gesprek met voormalig Business Manager Sjors (inmiddels werkzaam als interim professional bij Yellow Rockets). Tijdens dit uur doken we de diepte in. Hoe zou het interimwerk er inhoudelijk uitzien? En wat zou ik als Captain gaan doen? Ook Esther sloot aan bij het gesprek. Als Resource Manager helpt ze interim professionals een ontwikkelpad uit te stippelen. Want wat wil ik bereiken? En hoe doe ik dat? Maar ook op persoonlijk vlak begeleidt TechCaps mij.
Tijd om te tekenen
Er hing een fijne sfeer tijdens de gesprekken. Iedereen kon z’n zegje doen en was eerlijk naar elkaar. En het interimwerk klonk goed. Toen ik deze mooie kans met mijn vriendin en andere bekenden besprak, hakte ik de knoop snel door: ik zou als eerste Captain mijn handtekening zetten bij TechCaps. Dit vierde ik met mijn toekomstige collega’s op kantoor door de kurk van de champagnefles te ploppen.
Er hing een fijne sfeer tijdens de gesprekken. Iedereen kon z’n zegje doen en was eerlijk naar elkaar.
Op zoek naar een interim opdracht
De krabbel stond. Daarom gingen we op zoek naar een eerste interim opdracht. Niek schetste voorbeelden van bedrijven waar TechCaps werkt, waardoor ik mij in de productieruimtes waande. Op zijn verzoek raapte ik vervolgens zelf voorbeelden bij elkaar. Ik lette op reistijd en de sector waarin de bedrijven werken. Maar ik was vooral benieuwd wat TechCaps te bieden had. Ik liet mij verrassen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Als Captain is het goed om open te staan voor korte opdrachten, dan is er veel keuze. Zo stonden mijn eerste week gelijk vier gesprekken gepland. Ter voorbereiding verdiepte ik mij in wat de bedrijven doen. Ik ploos de LinkedIn-pagina’s uit en verdiepte me in de producten. En ik dacht na of ik daar aansluiting bij kon vinden. Want ik weet zelf goed wat ik wel en niet kan.
Op gesprek bij onze opdrachtgevers
Samen met Niek of Sjors reed ik langs de sollicitatiegesprekken. Waar zij vertelden over TechCaps en de holding LinkedLabels, nam ik in de rest van het gesprek het woord. Wat heb ik allemaal gedaan? En wat zoek ik in een opdracht? Daarna stelde ik de vragen die in mijn hoofd ronddwaalden. Het voelde niet als sollicitatiegesprekken. Want ik vertelde wat ik deed en wat ik kan. Feiten opsommen.
Eerste interim opdracht
Snel daarna startte ik bij Orangeworks, een bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van productielijnen. Met praktijkervaring op zak, duurde het niet lang voordat ik ingewerkt was. De eerste dagen probeerde ik mij wegwijs te maken in het nieuwe tekenprogramma. De eerste drie weken doe je heel veel kennis op, maar gaandeweg vind je daarin je weg.
Persoonlijke begeleiding
Na drie maanden stond een tussentijdse evaluatie met mijn Resource Manager in de agenda. Tijdens zo’n gesprek bespreek je hoe het gaat, je ontwikkeling en of je met plezier in de auto naar werk stapt. Jasper schoof aan, hij zou het stokje van Esther overnemen. Zo was hij gelijk op de hoogte van mijn aankomende operatie. Toen die achter de rug was, stond hij even later met Niek bij mij op de stoep. En regelmatig popte er een bericht op in Whatsapp: “Hoe is het met je knie?”. Dat vind ik mooi, het persoonlijke.
Na drie maanden stond een tussentijdse evaluatie met mijn Resource Manager in de agenda. Tijdens zo’n gesprek bespreek je hoe het gaat, je ontwikkeling en of je met plezier in de auto naar werk stapt.
Het eerste halfjaar
Nu werk ik een halfjaar als Mechanical Engineer in Oss. Dan merk je dat je de basiskennis in huis hebt. Je kent de standaarden van het bedrijf op je duimpje, wat veel scheelt in je dagelijkse werk. Toen ik hier startte, begonnen er ook andere nieuwelingen. Daarom vogelde ik veel zelf uit. Nu lopen we met meer man al een tijdje hier rond. Dat maakt het werk extra leuk!
Werken als Captain
Benieuwd naar Kevins eerste opdracht bij Orangeworks? Lees hier hoe hij aan de slag ging als Mechanical Engineer. Nieuwsgierig om zelf als Captain aan de bak te gaan bij een van onze opdrachtgevers in de Food- en Maakindustrie? Bekijk onze interim vacatures of bel ons maar eens, we vertellen je er graag over!