Ontevreden in je baan? Ga in beweging!

Erik Janssen

Erik Janssen, 40 jaar, is sinds maart in dienst bij Byondis in Nijmegen als hoofd engineering & maintenance utilities (hoofd technische dienst). Hij neemt je mee in zijn zoektocht naar een nieuwe baan.

Als mens ga ik er volle bak voor. Of het nu gaat over mijn grote passie voor (amateur) wielrennen of mijn inzet op het werk, ik hou van uitdagingen. En dit is ook mijn grootste valkuil. In de zomerperiode merkte ik dat het niet goed ging. Ik moest dingen veranderen, waaronder het stoppen bij mijn werkgever destijds. Een loopbaantraject hielp mij de rust te vinden, waarna ik in samenwerking met onder andere TechCaps mijn droombaan bij Byondis vond.

Byondis

Wat ik het allerbelangrijkste vind, vergat ik

Ik werkte als contractmanager bij een installatiebedrijf waar ik verantwoordelijk was voor een groot team. Mijn gedrevenheid zorgde ervoor dat ik iedere dag van 7:00 uur tot 19:00 uur werkte. Ik zag dit niet als een probleem, maar na verloop van tijd realiseerde ik dat ik mijn kinderen en vrouw nagenoeg niet zag. Terwijl mijn gezin voor mij het allerbelangrijkste is. Er moest dus iets veranderen. Deze verandering ging gepaard met een gesprek op mijn werk, waarna mijn werkgever en ik in goed overleg besloten om uit elkaar te gaan. We pasten niet meer bij elkaar, maar ben dankbaar voor de ruimte die ze mij hebben gegeven.

“Mijn gezin is het allerbelangrijkste, maar hun zag ik nagenoeg niet. Er moest iets veranderen.”

Verspil geen energie door jezelf aan te passen

Mijn werkgever bood mij een loopbaantraject aan en hier ben ik direct mee gestart. Al snel kwam ik erachter wat ik belangrijk vind in een baan, maar kreeg ik ook inzichten in mijn gedrag. Ik pas mezelf namelijk aan naar de ontvangende partij. Hierdoor nam ik banen aan die helemaal niet bij mij pasten. En dit soort banen, functies en omgevingen kosten mij veel energie. Mede door het traject heb ik geleerd om mezelf te blijven, durf ik te zeggen wat ik belangrijk vind en neem ik nooit een functie meer aan die niet aansluit bij mijn wensen en behoeften. Deze inzichten krijg je ook naarmate je ouder wordt, maar het loopbaantraject heeft mij daarbij enorm geholpen.

Sceptisch over recruiters

Na een paar maanden zat ik weer lekker in mijn vel en besloot ik mijn profiel op LinkedIn weer open te zetten. Ik had direct diverse recruiters op mijn dak, daar had ik echt een hekel aan! Ik zag de toegevoegde waarde niet. Wat zij kunnen, kan ik zelf toch ook? Ondanks die gedachte ging ik met iedereen in gesprek waarbij ik een goed gevoel had. Maar ik bleef sceptisch, ook toen Yor-in (zusterlabel van TechCaps) mij benaderde voor een tijdelijke interim contractmanagement klus bij een energiemaatschappij.

“Ik zag de toegevoegde waarde niet van Recruiters. Wat zij kunnen, kan ik toch ook? Ondanks dat ik sceptisch bleef, ging ik wel met ze in gesprek.”

Luisteren tussen de regels door

Via Yor-in kwam ik dezelfde dag nog in contact met Jeroen van TechCaps. Jeroen belde voor de functie bij Byondis. Hij was benieuwd naar mijn persoonlijke verhaal, wat ik uiteraard vertelde. Door goed te luisteren en scherpe vragen te stellen wist Jeroen de juiste linkjes te leggen tussen de functie bij Byondis en mij. Ze zochten iemand die op zoek was naar een droombaan en geen goudzoeker.

Naast het goed luisteren, communiceerde TechCaps helder en gaven ze mij passende tips die werkte. Ik kreeg bijvoorbeeld de tip dat ik in mijn sollicitatiebrief mezelf het beste als intermediair tussen mensen kon omschrijven. Dit heeft geholpen, want ik werd direct uitgenodigd voor een gesprek. Naast de tips hielden ze mij op de hoogte en werd ik de dag voor mijn gesprek nog gebeld om extra energie ‘erin te pompen’. Dit was super prettig, want hierdoor krijg je echt een positieve vibe. Deze energie heeft mij enorm geholpen en vertrouwen gegeven. Dit klopt gewoon en dat doen zij echt anders dan andere recruiters.

“Door goed te luisteren en scherpe vragen te stellen wist Jeroen de juiste linkjes te leggen tussen de functie bij Byondis en mij. Ze zochten iemand die op zoek was naar een droombaan en geen goudzoeker.”

Byondis

Ben altijd eerlijk

Openheid, transparantie en vertrouwen is voor mij heel belangrijk binnen de bedrijfscultuur. Veel bedrijven zeggen dit, maar zijn het in werkelijkheid niet. Tijdens de gesprekken bij Byondis ben ik daarom zo open mogelijk geweest, wat TechCaps ook extra stimuleerde, en heb ik niet geheimzinnig gedaan over mijn vertrek bij mijn vorige werkgever. Ik heb ze zelfs als referentie opgegeven. Sommige vinden dit gek, maar juist door mijn eerlijkheid pas ik precies bij Byondis. Het was een schot in de roos voor beide partijen.

“Tijdens de gesprekken ben ik zo open mogelijk geweest. Juist door die eerlijkheid pas ik precies bij Byondis.”

Sta op als je vast zit

Als ik terug kijk naar mijn proces kon ik niet anders, ik zat vast en het is gegaan hoe het moest gaan. Mijn tip: Ga niet apathisch in een hoekje zitten wachten, maar maak het bespreekbaar. En ja, dat is heel moeilijk en vergt veel lef en moed. Maar als je blijft zitten, ga jij verliezen. Dus blijf in beweging!

Byondis

Over Byondis

Byondis is een biofarmaceutisch bedrijf gevestigd in Nijmegen. Zij creëren en ontwikkelen innovatieve precisiemedicijnen gericht op het behandelen van kanker en auto-immuunziekten, om zo de levens van ernstig zieke patiënten te verbeteren.

Byondis is een van de grootste op dit gebied in Nederland. Het bedrijf heeft een toegewijd team van circa 400 medewerkers, waaronder hoogopgeleide wetenschappers en geschoolde technici.