vissen op de technische banenmarkt

Soms heb je dat… In het overschot aan banen, weet je niet waar je jouw zoektocht begint. Laat staan waar die eindigt. Na talloze kopjes koffie met recruiters of zogenoemde matchmakers, raak je niet veel verder in je zoektocht. Want waar word jij enthousiast van? En in welke technische uitdagingen of ontwikkelingen wil jij je verdiepen? Het antwoord, dat kan niemand je geven. Wat wij wél kunnen doen? Je de ruimte geven om het te ontdekken. Gewoon door te doen.

Stille wateren, diepe gronden

Iets wat veel technici bindt: vissen. Vooral op karpers. Tenminste, als wij onze data mogen geloven. Hoe het ook zij, het biedt een uitstekende metafoor om uit te leggen hoe ons Captain of Technology programma eruit ziet.

“Ontdekken wat het beste bij je past? Dat doe je door het gewoon te doen, met je voeten in de klei. Net als vissen, dan zit je ook in de modder.”

De basis

Het begint bij opdrachten. Bij ons, TechCaps, veelal in de voedsel- en maakindustrie. Een branche waar door de hoge productieaantallen, de ontwikkelingen voor machines en technieken niet stilstaan. Dat geldt ook voor jouw ontwikkeling. Waar wij trainingen, cursussen en opleidingen faciliteren. Krijg jij alle ruimte om er in de praktijk, tijdens jouw opdrachten, mee aan de slag te gaan.

Op ontdekkingsreis

Als Captain kom je bij ons in vaste dienst en voer je jouw opdracht uit bij de opdrachtgever. Dat doe je op locatie. Voor een bepaalde periode draai je dus volledig mee op een project en/of afdeling. Daardoor ben je vrij om verschillende onderdelen binnen de techniek uit te proberen. Zo verdiep je jezelf de ene keer in engineersfuncties waarbij je van begin tot eind bouwt aan mooie producten of machines. Om in een vervolgopdracht op een maintenance-afdeling binnen de technische dienst aan de slag te gaan. Daar houd je je bezig met zowel preventief als correctief onderhoud, onderhoudsplanningen, efficiency metingen en het waarborgen van wettelijke gebeurtenissen.

Blijven dobberen

De ‘wauw-factor’? Misschien dat je die niet meteen ziet. Logisch ook. De meeste kansen ontdek je pas wanneer je ergens middenin zit. Bij ons begin je in de maakindustrie bijvoorbeeld op een opdracht bij een afvuller van potjes, flesjes en blikjes. Waar het in de eerste instantie lijkt of je storingen verhelpt, ga je daadwerkelijk aan de slag op een verbetertraject. Maak je efficiëntieslagen, zoek en implementeer je duurzaamheidsinitiatieven en stoom je jouw opdrachtgever klaar voor de toekomst met nieuwe technieken. Door technische uitdagingen het hoofd te bieden, behoudt jouw opdrachtgever haar productieaantallen van 40.000 stuks per machine per uur.

Lijntjes uitzetten

Ontdekken wat de markt te bieden heeft, onder de vleugels van één werkgever, biedt nog twee belangrijke voordelen. De eerste? Je netwerk groeit razendsnel. Binnen de verschillende organisaties waar jij jouw opdrachten vervult, leer je nieuwe collega’s kennen. Mensen die ook werken in de techniek. Met ieder een andere achtergrond, eigen verhaal en eigen interesse(s). Zo leer je veel verschillende facetten van jouw vakgebied kennen. Daar leer je van, want mensen helpen je verder. En minstens zo belangrijk: je verbreed je perspectief en ontdekt wat de markt jou te bieden heeft.

Thuisbasis om op terug te vallen

Het tweede voordeel van werken als Captain? Jouw mede Captains. Het klinkt wat hoogdravend, maar niets werkt zo prettig als een groep gelijkgestemden. Je wordt onderdeel van een groep gedreven en enthousiaste technische interim specialisten.

Om jouw collega’s op andere opdrachten goed te leren kennen, organiseren we kennissessies en gezamenlijke trainingen. Om te groeien als persoon en om met elkaar te sparren. Daarbij vinden wij ook de nodige ontspanning belangrijk. Want elkaar leren kennen, dat doe je toch het beste op de skipiste, tijdens een borrel of na een (bedrijfs)competitie beachvolleybal. En wil je een keer een dag werken in een andere omgeving? Ook dan staat de deur altijd voor je open.

“Waar wij trainingen, cursussen en opleidingen faciliteren. Krijg jij alle ruimte om er in de praktijk, tijdens jouw opdrachten, mee aan de slag te gaan.”

Het beste stekje dichtbij huis

En of je nu zoekt in stadswateren, grachten, kanalen of recreatieplassen in het buitengebied? Karpers vind je overal. En een uitdagende technische opdracht in de buurt? Laat dat maar aan ons over. 😉

Technici

Vanuit de schoolbanken startte Koen bij het Ministerie van Defensie, waarna hij zijn passie volgde en als Monteur aan de slag ging. Niemand is te oud om te leren, luidt zijn credo. En dat zie je terug in zijn loopbaan. Na een tijd als monteur te werken, groeide hij in de functie van Hoofd Technische Dienst waarna hij bij Prinsen Berning terecht kwam. Voor zijn nieuwe functie als Productiemanager was Koen Manager Maintenance & Engineering en onder meer verantwoordelijk voor het bezetten van de technische afdeling. Daar kwam een samenwerking met TechCaps om de hoek kijken.

In deze blog volgen we het verhaal van Koen Koppelmans, Productiemanager bij Prinsen Berning. Het succesvol vervullen van technische vacatures ging hem niet in de koude kleren zitten. Welke uitdagingen hij tegenkwam en hoe hij deze oploste, lees je hier.

Prinsen Berning

Technici steeds schaarser

Schreeuwend tekort aan technisch personeel? Dat is niks nieuws. Technologie ontwikkelt zich razendsnel en daarmee ook het tekort aan geschoold personeel. Wanneer ik naar Prinsen Berning kijk, zie ik complexer wordende mechanismes en steeds meer automatisering. Dit is een groot verschil met 30 jaar geleden. Technici trekken zich tegenwoordig niet meer generiek op, ze ontwikkelen zich juist tot specialist. Dat in combinatie met schaarste maakt het werven van de geschikte mensen nog uitdagender. Goede techneuten zitten niet thuis en hebben werk.

“Technici worden meer en meer een specialist. Dat in combinatie met schaarste maakt het werven nog uitdagender.”

Van forecasten naar vacaturestop

We maken iedere drie jaar een prognose voor ons personeelsbestand. De stip aan onze horizon. Zo weten we hoeveel personeel we verwachten nodig te hebben en kunnen we tijdig schakelen in de schaarse markt. Maar niet alles is te forecasten. Neem nou de coronapandemie. Door het sluiten van de sportscholen was er minder vraag naar sportvoeding. Tegelijkertijd steeg de vraag naar (koffie)creamers. Destijds waren we op zoek naar een Maintenance Engineer, om interne verandering in goede banen te leiden, besloten we een vacaturestop in te lassen. De openstaande vacatures vulden we tijdelijk interim op.

Bezinning leidt tot nieuw profiel

De vacaturestop gaf ons ruimte om na te denken over de functie. Vragen als: wat hebben we nodig, hoe zijn we ingericht, hoe gaan we dit faciliteren, wat heeft de fabriek nodig om te groeien en welke profielen en competenties horen hierbij? Juist door de vacaturestop kwamen we tot de conclusie dat we een ander profiel zochten dan dat we eerst dachten. Zo ontstond het nieuwe profiel van Productie Maintenance Engineer.

“We stelden de vraag: wat heeft de fabriek en organisatie nodig om te groeien? Zo ontstond er een nieuw profiel.”

Werven technici is voor HR niet te doen

Met een helder beeld voor ogen van het soort kandidaat, startten we onze zoektocht. Binnen onze organisatie beschikken we over een kleine HR afdeling van zo’n twee fte. Het werven van schaars technisch personeel is voor hun gewoonweg niet te doen. Dit is mede de reden dat wij een arbeidsbemiddelaar inzetten. Hoe de samenwerking tot stand is gekomen met TechCaps weet ik niet, dit was nog voor mijn tijd, maar ik weet wel waarom we zijn gebleven.

“Werven van schaars technisch personeel is niet te doen voor een kleine HR afdeling.”

Spot-on kandidaten

We zoeken niet iemand die een beetje komt sleutelen. Nee, wij zoeken iemand die mee wil bouwen en werken aan het optimaliseren van zijn eigen kennis en kunde én die van de organisatie. Je wordt écht onderdeel van de Prinsen Berning groep. Samen werken en samen groeien, dat vinden wij belangrijk. De perfecte kandidaat is een combinatie van: technisch opgeleid, een echte bouwer, teamplayer, gedreven en een persoonlijkheid die past binnen onze cultuur. Dit lijkt een hele wensenlijst, maar doordat we precies weten wat we willen zoekt TechCaps gericht naar nieuwe collega’s. Ondanks de waslijst aan wensen kwamen er binnen een maand drie kandidaten op gesprek. Drie gesprekken met drie spot-on kandidaten. Eén daarvan sprong eruit en namen we aan.

“Binnen een maand hadden we drie gesprekken met drie spot-on kandidaten”

Geen 80 gesprekken

In dit proces is screening heel belangrijk. Als een profiel op het eerste gezicht niet helemaal aansluit betekent het niet dat een kandidaat niet past. Het is een combinatie van competenties, rol, cultuur en bedrijf. Een match op persoon en minder op profiel. Hoe TechCaps elke keer die verbinding weet te leggen is voor mij een raadsel. Wat ik wel weet: met hun heb ik geen 80 gesprekken nodig.

Zorg voor een goed verhaal

Een goed verhaal helpt bij het werven van nieuwe medewerkers. Bij Prinsen Berning hebben we dit goed voor elkaar. We beschikken over een duidelijke strategie en visie. Natuurlijk helpt het ook dat we een interessant product maken en beschikken over technisch interessante en schone fabrieken. Dat neemt niet weg dat je dit kan creëren. Zorg dus dat de werkomstandigheden goed onder controle zijn.

Kritisch blijven in je werving is belangrijk. Je kan iedereen een grote zak geld aanbieden, maar ik vind dit niet de manier. De medewerker moet lol hebben in wat hij of zij doet. Maak daarom keuzes in het type medewerker dat aansluit bij jouw bedrijf en verhaal!

“Maak keuzes in het type medewerker dat aansluit bij jouw bedrijf en verhaal. Een grote zak geld aanbieden kan iedereen.”

Over Prinsen Berning

Prinsen Berning is een voedingsproducent gespecialiseerd in poedervormproducten, zoals koffiepoeders en sportvoeding. De organisatie beschikt over een moderne en efficiënte productiefaciliteit waardoor zij klant specifieke producten in portieverpakking tot grootverpakkingen kunnen produceren. Dit alles geheel naar wens van de klant. Ze leveren aan vele gerenommeerde retailers en merkeigenaren in heel Europa en beschikken over een eigen merk.

Prinsen Berning

 

deta-vast

De creatieve 33-jarige Nicky Rood werkt sinds oktober als Captain of Technology bij TechCaps. Via een deta-vast contract is zij werkzaam als projectcoördinator/ werkvoorbereider bij Stedin. Nicky neemt je mee in haar ervaringen binnen de telecom-/energiemarkt.

Midden in de recessie studeerde ik af aan de Hogeschool Utrecht richting bouwkunde. In deze tijd was er, binnen deze sector, minder vraag naar personeel en besloot ik in een breder werkveld te zoeken naar een baan. Inmiddels heb ik ervaring opgedaan in de infrastructuur, installatietechniek en telecom. Toen ik de mogelijkheid kreeg om mijn ervaringen te bundelen bij Stedin, greep ik deze kans met beide handen aan.

Omarm de flexibele schil bij projectorganisaties

Door de modernisering van de energiesector ontstaan er overal projecten en kansen. Voor mij zit de uitdaging in dit soort projectorganisaties, waarbij je groepsdynamieken en processen verbetert. Je neemt mensen mee in nieuwe ontwikkelingen en samen zet je de schouders onder het verduurzamen van Nederland. Ik kies bewust voor deze branche. Vanwege de dynamische setting en projectmatige inrichting hebben de telecom- en energiemarkt de voorkeur voor langdurige gedetacheerde medewerkers. Ik zie dit niet als een belemmering, juist als een kans.

“Door de modernisering van de energiesector ontstaan er juíst in de flexibele schil overal kansen.”

Kennis van de groepsdynamiek

Door de komst van corona kreeg de arbeidsmarkt een andere wending. Bedrijven werden afstandelijk, hielden zich voornamelijk bezig met inhoudelijke processen en vacatures waren veelal niet representatief voor de werkzaamheden. Gezien de onduidelijkheid besloot ik een bemiddelingsbureau in te schakelen. Ik houd van duidelijkheid, transparantie en eenvoud. Dit konden de bedrijven niet bieden, een arbeidsbemiddelaar wel. Zo kwam ik in contact met TechCaps. Ze zijn op de hoogte van de groepsdynamieken binnen verschillende bedrijven en maakten een correcte afweging of ik pas binnen het bedrijf en/of afdeling.

Inhoud als leidraad

Mijn eerste gesprek met Sjors van TechCaps was op een terras in Wijchen. We bespraken diverse vacatures bij verschillende opdrachtgevers en waar ik zoal mee bezig was. Ik merkte in de gesprekken dat ze écht sociaal betrokken zijn. Ze kijken wat het beste past voor jou en het bedrijf, niet wat het meeste marge oplevert. Ze durven door te vragen en richten zich op de inhoud. Dat vind ik heel prettig.

Voor mij hadden ze twee bedrijven met potentie: Stedin en TenneT. Deze functie van TenneT zat eraan te komen, maar het was helaas nog niet concreet. Ondanks de potentie heeft dit gesprek niet plaatsgevonden. De gesprekken bij Stedin waren zo goed, met wederzijdse klik, dat ik koos om bij hun te starten met een deta-vast contract.

“Ze kijken wat het beste past voor jou en het bedrijf, niet wat het meeste marge oplevert. Dat vind ik heel prettig.”

Flexibiliteit door deta-vast

Creëren, initiëren en realiseren vind ik het allerleukst. Mede door mijn deta-vast contract zit ik minder vast aan een omlijnd functieprofiel. Het geeft mij het gevoel dat ik flexibeler ben qua opties in mijn werkpakket. Natuurlijk moet je hierin zelf stappen zetten en daar helpt het team van TechCaps bij. Met billaatjes helpen ze je gedachtes te orderenen en je verhaal te stroomlijnen. Wat wil je, hoe, wanneer en met welk resultaat? Zo creëerde ik zelf de mogelijkheid om naast mijn repeterende werkzaamheden, nevenprojecten en managementtaken op te pakken.

“Ze helpen je gedachtes te orderenen en je verhaal te stroomlijnen. Wat wil je, hoe, wanneer en met welk resultaat?”

Uitdaging & afwisseling

Stedin is een matrixorganisatie. Dit houdt in dat alle werkvoorbereiders en projectcoördinatoren binnen een specialisatie – in mijn geval hoogspanning – vallen onder één teamleider. Mijn werkpakket spitst zich toe op de telecomcomponenten binnen deze projecten. Mede hierdoor heb ik te maken met het beheer en kwaliteit van het telecomnet, verschillende interne en externe klanten, werkpakketten en doorlooptijden.

Naast de regulieren werkzaamheden voer ik ook managementactiviteiten en ketentaken uit. Deze werkzaamheden hebben veel te maken met stakeholders en zij beschikken vaak over andere wensen en verwachtingen. Dat maakt het uitdagend en afwisselend! Daarbij is het leukste dat telecom door (bijna) de hele organisatie is verweven. Daardoor heb ik met een groot deel van de organisatie te maken.

Wat wil jij?

Ik ben heel open het gesprek met TechCaps ingegaan. Op dat moment was ik werkzoekende en vond van alles leuk. Ik richtte mijn zoektocht op een specifieke markt: telecom, secundaire installaties en randapparatuur. Kortom het hele stuk automatisering. Hierdoor kon TechCaps breed zoeken en vonden ze voor mij de baan bij Stedin. Mijn les in dit traject is dat je altijd bespreekbaar moet maken wat je wil. Op deze manier kan je groeien en investeer je in jezelf.

“Maak bespreek wat je wil, alleen op deze manier kan je groeien en investeer je in jezelf.”

Over Stedin

Stedin is een netbeheerder in omgeving Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland. De organisatie is gespecialiseerd in het volledige netbeheer in deze regio: stroomnetwerk van zowel laagspanning (huisaansluitingen), midden spanning (wijkverdeling) en hoogspanning; gas en telecom zoals het leggen van koper, glasvezel en draadloze faciliteiten.

tech-baan

Veranderen van baan betekent niet alleen een andere werkgever, andere collega’s en een nieuwe werkomgeving. Het is een belangrijke verandering in jouw toekomst! Een stap die je dus heel serieus neemt. Niemand wil na een gedegen zoektocht starten bij een bedrijf en de conclusie trekken dat het toch niet is wat je had verwacht. Omdat de inhoud van het werk niet goed aansluit of de cultuur je niet aanspreekt. Maar hoe maak je in de overdaad van technische vacatures de juiste keuze? Wij zetten vijf tips voor je op een rij.

1. Kies voor technische vakspecialisten

Frustreert het jou ook zo wanneer je met iemand aan tafel zit die geen verstand van de inhoud heeft? Dat probleem kennen we. Kies voor een partij met verstand van de technische inhoud. Dat hoeft niet altijd jouw mogelijke nieuwe werkgever te zijn, maar dit zijn steeds vaker gespecialiseerde bemiddelingsbureaus in technische vacatures. Doordat zij het vakgebied begrijpen en de organisatie kennen, weten ze veel beter waar iemand wel of niet past. Zo maken ze niet alleen een match op inhoud, maar ook op bedrijfscultuur.

2. Wees transparant over wensen

Duizend mensen, duizend wensen. Wat voor jou de doorslaggevende factor is, is heel persoonlijk; locatie, functie-inhoud, werksfeer, veiligheid op de werkvloer, salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is goed om te weten wat jij belangrijk vindt en maak dit altijd bespreekbaar. En heb je vragen? Stel ze dan!

“Duizend mensen, duizend wensen. Wat voor jou de doorslaggevende factor is, is heel persoonlijk. Kies bewust en maak je wensen altijd bespreekbaar.”

3. Kijk verder dan je scope

Wil jij aan de slag in die ene specifieke functie? Maar blijkt deze toch steeds niet aan te sluiten? Of is het gewoonweg toch niet wat je ervan had verwacht? Dat is niet gek. Wanneer je je focust op één functie mis je wat het werkveld je nog meer te bieden heeft. Als je in je eigen ‘bubbel’ blijft zoeken zet je onbewust oogkleppen op. Hoe los je het op? Ga in gesprek met mensen buiten je eigen functie of bel een  bemiddelingsbureau. Zij kunnen je laagdrempelig en vrijblijvend nieuwe inzichten geven en je zit écht niet direct aan een nieuwe functie vast.

4. Spreid je kansen

In de techniek draait het allemaal om de juiste specialist op de juiste plek. Maar die specialist of plek kan ook zomaar in een andere branche zijn dan je in eerste instantie denkt. Spreid je kansen door verder te kijken naar diverse branches. Want stel je bent een projectleider, dan is iets in de supply chain misschien ook wel wat voor jou. Bedenk wat jij het belangrijkste vindt in je functie en bedrijf en ga breed zoeken. Wedden dat er een branche is die jou verrast!

“Ondanks dat ik sceptisch was over Recruiters ging ik toch met ze in gesprek. Ik kwam in contact met Yor-in, maar heb uiteindelijk via TechCaps mijn droombaan bij Byondis gevonden”

Lees het hele verhaal van Erik Janssen

5. Kies een bureau dat bij je past

In de overdaad aan technische vacatures, heb je evenveel keuze uit bureaus die bemiddelen tussen mensen en bedrijven. En om eerlijk te zijn, is er qua dienstverlening weinig verschil tussen de diverse bemiddelingsbureau. Ieder bureau heeft zijn eigen expertise, maar in de basis is en blijft het bemiddelen tussen mensen en bedrijven. Toch zijn er grote verschillen in de manier hoe ze dit doen en hoe succesvol ze zijn. Ga dus met verschillende bureaus in gesprek en kies een bureau dat het beste aansluit bij jouw wensen en persoonlijkheid.

Over TechCaps

Onze dienstverlening is niet uniek, maar hoe wij dit doen, maakt ons bijzonder. We staan voor onze mensen: onze Captains of Technology. Een specifieke en persoonlijke aanpak, daar gaan wij voor. Dat doen we binnen de maakinstructie en energiesector. We zijn niet gericht op een snelle match, maar in het vinden van de beste match tussen kandidaat en bedrijf. Dat is onze expertise. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Of wil jij jezelf aansluiten bij onze captains? Neem contact met ons op, dan praten we samen verder.

Erik Janssen

Erik Janssen, 40 jaar, is sinds maart in dienst bij Byondis in Nijmegen als hoofd engineering & maintenance utilities (hoofd technische dienst). Hij neemt je mee in zijn zoektocht naar een nieuwe baan.

Als mens ga ik er volle bak voor. Of het nu gaat over mijn grote passie voor (amateur) wielrennen of mijn inzet op het werk, ik hou van uitdagingen. En dit is ook mijn grootste valkuil. In de zomerperiode merkte ik dat het niet goed ging. Ik moest dingen veranderen, waaronder het stoppen bij mijn werkgever destijds. Een loopbaantraject hielp mij de rust te vinden, waarna ik in samenwerking met onder andere TechCaps mijn droombaan bij Byondis vond.

Byondis

Wat ik het allerbelangrijkste vind, vergat ik

Ik werkte als contractmanager bij een installatiebedrijf waar ik verantwoordelijk was voor een groot team. Mijn gedrevenheid zorgde ervoor dat ik iedere dag van 7:00 uur tot 19:00 uur werkte. Ik zag dit niet als een probleem, maar na verloop van tijd realiseerde ik dat ik mijn kinderen en vrouw nagenoeg niet zag. Terwijl mijn gezin voor mij het allerbelangrijkste is. Er moest dus iets veranderen. Deze verandering ging gepaard met een gesprek op mijn werk, waarna mijn werkgever en ik in goed overleg besloten om uit elkaar te gaan. We pasten niet meer bij elkaar, maar ben dankbaar voor de ruimte die ze mij hebben gegeven.

“Mijn gezin is het allerbelangrijkste, maar hun zag ik nagenoeg niet. Er moest iets veranderen.”

Verspil geen energie door jezelf aan te passen

Mijn werkgever bood mij een loopbaantraject aan en hier ben ik direct mee gestart. Al snel kwam ik erachter wat ik belangrijk vind in een baan, maar kreeg ik ook inzichten in mijn gedrag. Ik pas mezelf namelijk aan naar de ontvangende partij. Hierdoor nam ik banen aan die helemaal niet bij mij pasten. En dit soort banen, functies en omgevingen kosten mij veel energie. Mede door het traject heb ik geleerd om mezelf te blijven, durf ik te zeggen wat ik belangrijk vind en neem ik nooit een functie meer aan die niet aansluit bij mijn wensen en behoeften. Deze inzichten krijg je ook naarmate je ouder wordt, maar het loopbaantraject heeft mij daarbij enorm geholpen.

Sceptisch over recruiters

Na een paar maanden zat ik weer lekker in mijn vel en besloot ik mijn profiel op LinkedIn weer open te zetten. Ik had direct diverse recruiters op mijn dak, daar had ik echt een hekel aan! Ik zag de toegevoegde waarde niet. Wat zij kunnen, kan ik zelf toch ook? Ondanks die gedachte ging ik met iedereen in gesprek waarbij ik een goed gevoel had. Maar ik bleef sceptisch, ook toen Yor-in (zusterlabel van TechCaps) mij benaderde voor een tijdelijke interim contractmanagement klus bij een energiemaatschappij.

“Ik zag de toegevoegde waarde niet van Recruiters. Wat zij kunnen, kan ik toch ook? Ondanks dat ik sceptisch bleef, ging ik wel met ze in gesprek.”

Luisteren tussen de regels door

Via Yor-in kwam ik dezelfde dag nog in contact met Jeroen van TechCaps. Jeroen belde voor de functie bij Byondis. Hij was benieuwd naar mijn persoonlijke verhaal, wat ik uiteraard vertelde. Door goed te luisteren en scherpe vragen te stellen wist Jeroen de juiste linkjes te leggen tussen de functie bij Byondis en mij. Ze zochten iemand die op zoek was naar een droombaan en geen goudzoeker.

Naast het goed luisteren, communiceerde TechCaps helder en gaven ze mij passende tips die werkte. Ik kreeg bijvoorbeeld de tip dat ik in mijn sollicitatiebrief mezelf het beste als intermediair tussen mensen kon omschrijven. Dit heeft geholpen, want ik werd direct uitgenodigd voor een gesprek. Naast de tips hielden ze mij op de hoogte en werd ik de dag voor mijn gesprek nog gebeld om extra energie ‘erin te pompen’. Dit was super prettig, want hierdoor krijg je echt een positieve vibe. Deze energie heeft mij enorm geholpen en vertrouwen gegeven. Dit klopt gewoon en dat doen zij echt anders dan andere recruiters.

“Door goed te luisteren en scherpe vragen te stellen wist Jeroen de juiste linkjes te leggen tussen de functie bij Byondis en mij. Ze zochten iemand die op zoek was naar een droombaan en geen goudzoeker.”

Byondis

Ben altijd eerlijk

Openheid, transparantie en vertrouwen is voor mij heel belangrijk binnen de bedrijfscultuur. Veel bedrijven zeggen dit, maar zijn het in werkelijkheid niet. Tijdens de gesprekken bij Byondis ben ik daarom zo open mogelijk geweest, wat TechCaps ook extra stimuleerde, en heb ik niet geheimzinnig gedaan over mijn vertrek bij mijn vorige werkgever. Ik heb ze zelfs als referentie opgegeven. Sommige vinden dit gek, maar juist door mijn eerlijkheid pas ik precies bij Byondis. Het was een schot in de roos voor beide partijen.

“Tijdens de gesprekken ben ik zo open mogelijk geweest. Juist door die eerlijkheid pas ik precies bij Byondis.”

Sta op als je vast zit

Als ik terug kijk naar mijn proces kon ik niet anders, ik zat vast en het is gegaan hoe het moest gaan. Mijn tip: Ga niet apathisch in een hoekje zitten wachten, maar maak het bespreekbaar. En ja, dat is heel moeilijk en vergt veel lef en moed. Maar als je blijft zitten, ga jij verliezen. Dus blijf in beweging!

Byondis

Over Byondis

Byondis is een biofarmaceutisch bedrijf gevestigd in Nijmegen. Zij creëren en ontwikkelen innovatieve precisiemedicijnen gericht op het behandelen van kanker en auto-immuunziekten, om zo de levens van ernstig zieke patiënten te verbeteren.

Byondis is een van de grootste op dit gebied in Nederland. Het bedrijf heeft een toegewijd team van circa 400 medewerkers, waaronder hoogopgeleide wetenschappers en geschoolde technici.

 

Samenwerking duurzame energiemarkt

Groeien als recruitmentpartner in de duurzame energiemarkt, dat is onze ambitie. Met dit doel voor ogen zocht Sjors Postma naar informatie over interessante partijen. Die verdieping leidde tot het begin van een succesvolle samenwerking met Xaam. Jaarlijks wil het solarbedrijf minimaal één miljoen zonnepanelen plaatsen. Dat is bijna een verdubbeling van het huidige aantal plaatsingen, waarvan de teller momenteel op 1,7 miljoen geplaatste zonnepanelen staat. Om die groeiambitie te realiseren, was Xaam op zoek naar goede technische collega’s.

De samenwerking startte telefonisch. Sjors sprak als eerste met Claudi Hoppenbrouwers, destijds HR verantwoordelijke bij Xaam. De persoonlijke aanpak die Sjors benadrukte en zijn gedrevenheid, zorgde ervoor dat Claudi hem vervolgens uitnodigde voor een gesprek.

Een uitgesproken groeiambitie, een kennismaking en een paar kopjes koffie later liep Sjors met tien vacatures (!) onder zijn arm de deur uit. Want waar Xaam een groeiambitie wilde waarmaken, mocht TechCaps haar kennis en kunde inzetten om hier de juiste mensen bij te vinden. En die samenwerking verliep, door een grote commitment vanuit beide partijen, soepel. Binnen zes maanden startten er negen nieuwe collega’s bij Xaam.

In deze praktijkcasus vertellen Claudi en Sjors over de samenwerking tussen Xaam en TechCaps. We verdiepen ons in het aantrekken van technische collega’s en hoe we samen bijdragen aan een stukje verduurzaming van Nederland.

Naar de praktijkcasus